Počinje Nedelja otvorenih podataka

Nedelja otvorenih podataka, koju po treći put organizuju Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) povodom Međunarodnog dana otvorenih podataka, ove godine će se održati od 21. do 25. marta i obuhvatiće sedam događaja u pet gradova Srbije – Beogradu, Pančevu, Kragujevcu, Valjevu i Lazarevcu. Događaje, koji skreću pažnju na značaj i potencijal otvorenih podataka, realizujemo u saradnji sa brojnim partnerima, među kojima su obrazovne i druge lokalne institucije, organizacije civilnog društva, mediji, privatni sektor i tehnološka zajednica.

U Valjevu će od 22. do 25. marta lokalni odsek Akademije strukovnih studija Zapadna Srbija održati seminar „Istraživanje i mašinsko učenje iz slobodnih podataka“, namenjen širokoj publici, kako srednjoškolcima i studentima, tako i nastavnicima, profesorima, privrednicima i drugim zainteresovanim  građanima i građankama.  

Udruženje Sister Analyst će održati radionicu „Open Data Challenge“ za srednjoškolce u dva grada: 23. marta u Lazarevcu i 24. marta u Beogradu. Cilj radionice je da mladima, uzrasta od 15 do 19 godina, pokaže kako da otvorene podatke i besplatne softverske pakete otvorenog koda za njihovu analizu, kakvi su R i GitHub, koriste za rešavanje problema i realizaciju ideja koje će im olakšati i poboljšati život. Jedan od takvih primera upotrebe otvorenih podataka je aplikacija AirCare koja pokazuje nivo zagađenja u gradovima Srbije.

U saradnji sa Udruženjem studenata sa hendikepom i brojnim medijskim kućama, Udruženje Zeleni mir će 23. i 24. marta, u Kragujevcu, održati dvodnevni interaktivni događaj na kom će biti demonstriran značaj otvorenih podataka za unapređenje kvaliteta života osoba sa invaliditetom. Na krilima uspeha koji je na polju urbane mobilnosti postigao Bor, učesnici događaja će, uz mentorstvo organizatora i na osnovu otvorenih podataka, mapirati probleme pristupačnosti objekata u svom gradu i ponuditi inkluzivna rešenja.

Centar za edukaciju i transparentnost iz Pančeva će 24. marta organizovati konferenciju za medije na kojoj će novinarima i novinarkama predstaviti koncept otvorenih podataka, Portal otvorenih podataka i mogućnosti vizualizacije podataka za potrebe novinarskog izveštavanja. Nakon konferencije će biti održan meetup pod nazivom „Prođimo kroz portal – dođimo do podataka“ na kojem će biti predstavljeno šta su lokalne i nacionalne institucije do sada sprovele da bi unapredile dostupnost otvorenih podataka, uz demonstraciju praktične primene otvorenih podataka u koju će biti uključeni svi učesnici događaja.

Poslednjeg dana Nedelje otvorenih podataka, 25. marta, Unija srednjoškolaca Srbije će u Beogradu održati trening o korišćenju otvorenih podataka u projektnoj nastavi, sa fokusom na teme koje su sve popularnije među mladima – održivi razvoj i fizičko i mentalno zdravlje. Ideja je da se popularizuje korišćenje otvorenih podataka u nastavi, čime će se doprineti modernizaciji obrazovnog sistema, kao i razvoju digitalnih veština učenika.

Istog dana, 25. marta, u Kragujevcu će Udruženje IKT klaster centralne Srbije, sa partnerima iz privatnog sektora, organizovati događaj na temu pametnog donošenja odluka na lokalnom nivou uz pomoć otvorenih podataka. Nakon predavanja o upotrebi softvera za vizualizaciju podataka, kakav je na primer PowerBI, kao podrške pri donošenju odluka na lokalu, uslediće panel diskusija „Otvoreni podaci – link dobrog upravljanja, poslovanja i obrazovanja“.

Učešće u programima Nedelje otvorenih podataka je besplatno, a detaljnije informacije o svim događajima, kao i o načinima na koje možete da se uključite, možete naći na veb stranicama lokalnih organizacija – Zeleni mir, Syster Analyst, Centar za edukaciju i transparentnost, Akademija strukovnih studija Zapadna Srbija, Unija srednjoškolaca Srbije, i Udruženje IKT klaster centralne Srbije.

Nedelja otvorenih podataka organizuje se u okviru projekta „Otvoreni podaci za održivi razvoj“, koji sprovode Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu i Program Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji, uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Scroll to top