Otvoreni podaci – otkrivanje mogućnosti

U periodu od 24. do 31. maja 2023. godine biće održana serija događaja u okviru programa „Otvoreni podaci – otkrivanje mogućnosti“. Događaji se realizuju u saradnji sa partnerskim organizacijama, i imaju za cilj širenje znanja, informacija i razmenu iskustava iz oblasti otvorenih podataka i srodnih digitalnih resursa i tehnologija.

Udruženje Sister Analyst organizuje dve radionice za mlade na temu upotrebe otvorenih podataka. Učesnici radionice će se upoznati sa različitim načinima pristupa otvorenim podacima i moći će da se uključe u neophodne korake pripreme podataka za analizu. Biće im data prilika da se upoznaju sa tipičnim alatima koji se koriste u procesima analize podataka. Sve ovo će biti ilustrovano kroz različite slučajeve istraživanja, a takođe će se razgovarati i o ulozi ChatGPT u korišćenju otvorenih podataka i njihove vizualizacije. Prva radionica će biti organizovana 24.5. u Nišu, u No Limit Hub-u, a druga 25.5. u Beogradu, u ICT Hub-u.

Udruženje GrIT 2022 organizuje konferenciju „Otključavamo moć otvorenih podataka“ u partnerstvu sa eKG InfoData, za predstavnike lokalne samouprave i lokalnu IT i akademsku zajednicu, sa ciljem da ih upozna sa mogućnostima koje otvoreni podaci pružaju. U okviru konferencije će biti održana dva predavanja, na temu interaktivne upotrebe otvorenih podataka za donošenje odluka na lokalnom nivou, i na temu kreativne upotrebe otvorenih podataka korišćenjem data science alata i modernih tehnologija (ChatGPT, mašinsko učenje, itd). Konferencija se održava 30.5. u Kragujevcu, u prostorijama eKG InfoData.

Najzad, Kancelarije za IT i elektronsku upravu i Program Ujedinjenih nacija za razvoj organizuje meetup 31.5. u prostoru Nova Iskra Dorćol, za sve prijatelje otvorenih podataka. Ideja meetup-a je da razgovaramo o poslednjim trendovima u domaćem i globalnom kontekstu otvorenih podataka i podelimo informacije o tekućim aktivnostima.

Učešće na svim događajima je besplatno, a detaljne informacije možete pronaći na vebsajtovima organizatora događaja.

Pridružite nam se u otkrivanju mogućnosti otvorenih podataka!

Scroll to top