Изабрани победници Изазова отворених података

Након завршеног Изазова отворених података, три срећна тима добиће прилику да реализују своје идеје! Победничка решења ће бити награђена у укупном фонду од 24,150 долара а имаће месец дана да реализују своје идеје.

У оквиру Изазова „До паметнијих градова уз помоћ отворених података“ победило је удружење Сигурне стазе, док је Изазов „Отворени подаци за унапређење дијабетолошке здравствене заштите“ изнедрио два победника – Data Universe и Logikka Artificial Intelligence Solutions.

Удружење Сигурне стазе дизајнираће паметно решење у области урбане мобилности тако што ће укрстити отворене податке о јавном превозу у Крагујевцу и доступне податке о квалитету ваздуха са мерних станица у том граду. На тај начин, биће омогућен увид у емисију штетних гасова на трасама јавног градског превоза. Пројекат подразумева израду интерактивне платформе, бесплатне и доступне свим грађанима и грађанкама, која ће допринети ширењу свести о јавном градском превозу као малом извору загађења ваздуха који је, с друге стране, врло значајан за одрживу урбану мобилност. На основу резултата анализе отворених података моћи ће да се доносе паметне одлуке у области развоја одрживих градова који су приступачни, са добрим системом јавног превоза, бициклистичком и пешачком инфраструктуром и са великим бројем зелених површина.

Data Universe ће у оквиру пројекта ДАДОС (Diabetes Atlas based on Open Data in Serbia) креирати сајт са интерактивним приказом отворених података о дијабетесу у Србији који може бити од велике користи како локалним самоуправама и филијалама РФЗО, тако и особама које болују од дијабетеса и организацијама цивилног друштва које им пружају подршку. ДАДОС ће омогућити паметно планирање набавке лекова и медицинских помагала, указаће на стопу оболелих од дијабетеса на нивоу општина, а укрштањем са другим подацима биће могуће открити и утицај дијабетеса на оптерећеност здравственог система. Такође, биће мапирано који то подаци недостају за још ефикаснију анализу, а затим и унапређење здравствене заштите особа оболелих од дијабетеса.

Решење које је предложила Logikka Artificial Intelligence Solutions фокусирано је на ефикаснију превенцију, рану детекцију и контролу дијабетеса. Пројекат подразумева развој интегрисане веб апликације која ће дати свеобухватан преглед потрошње лекова и медицинских помагала на основу података о реализованим рецептима, као и демографску и географску анализу. Реализацијом овог решења биће дизајниран додатни алат који ће стручњаци моћи да користе за унапређење дијабетолошке здравствене заштите, израду превентивних стратегија и програма, као и за формулацију ефикасније здравствене политике.

Честитамо победницима и уједно се захваљујемо свим тимовима и појединцима који су конкурисали!

Иди на врх