Одговори на Изазов отворених података и обезбеди буџет за развој своје идеје

Отворили смо Јавни позив у виду Изазова за креирање иновативних решења на основу података доступних на Порталу отворених података, јер желимо да подстакнемо употребу отворених података за развој иновативих услуга и сервиса који ће одговорити на потребе грађана и грађанки Србије. 

У оквиру Јавног позива расписали смо два Изазова, а најмање две идеје, по једна у оквиру сваког Изазова, биће награђене са по највише 10 хиљада долара.

  • Изазов „До паметнијих градова уз помоћ отворених података“ отворен је за паметна решења, дизајнирана уз помоћ технологије и отворених података, како би се олакшао живот становника у урбаним срединама. Предложено решење треба да се односи на неку од следећих области: финансије, животна средина, транспорт и мобилност (паркинг, јавни превоз, бициклистичке стазе), урбанизам, комуналне услуге, и енергетика.
  • Изазов „Отворени подаци за унапређење дијабетолошке здравствене заштите“ има за циљ да побољша положај оболелих од дијабетеса, којих је у Србији веома много – приближно 12% одраслог становништва. Потребно је креирати решења која подразумевају ефикасно трошење средстава за дијабетолошку здравствену заштиту, планирање мера превенције, подизање свести о овој болести и слично.

Ко може да учествује?

На Јавни позив могу да се одазову физичка лица или групе физичких лица, организације цивилног друштва, фондације, стартапи, мала и средња предузећа, научно-истраживачке установе, као и конзорцијуми сачињени од наведених актера.

Који подаци могу да се користе?

Подаци о дијабетесу и подаци локалних самоуправа доступни су на Порталу отворених података. На платформи „Отворени буџети“ се могу пронаћи планирани приходи и расходи локалних самоуправа, а направили смо и интерактивну таблу (енг. BI dashboard) како бисмо заинтересованима олакшали потрагу за другим потребним сетовима података локалних самоуправа. За развој идеје је неопходно користити најмање један сет података са Портала отворених података, а могу се користити и други подаци, из различитих извора. Посебно се охрабрује комбиновање постојећих отворених података са подацима прикупљеним од корисника (енг. crowdsourcing data collection), као и креирање или отварање нових скупова података.

Како се пријављује?

Пријава се врши слањем попуњеног формулара на адресу datachallenge.rs@undp.org,

Више детаља о Изазовима и процесу пријаве и селекције може се пронаћи овде.

Рок за пријаву је 17. фебруар до поноћи, а рок за развој решења биће 30 дана од дана потписивања уговора.

Желимо срећу свим тимовима и појединцима у надметању креативних идеја!

Иди на врх