Отворени подаци – откривање могућности

У периоду од 24. до 31. маја 2023. године биће одржана серија догађаја у оквиру програма „Отворени подаци – откривање могућности“. Догађаји се реализују у сарадњи са партнерским организацијама, и имају за циљ ширење знања, информација и размену искустава из области отворених података и сродних дигиталних ресурса и технологија.

Удружење Sister Analyst организује две радионице за младе на тему употребе отворених података. Учесници радионице ће се упознати са различитим начинима приступа отвореним подацима и моћи ће да се укључе у неопходне кораке припреме података за анализу. Биће им дата прилика да се упознају са типичним алатима који се користе у процесима анализе података. Све ово ће бити илустровано кроз различите случајеве истраживања, а такође ће се разговарати и о улози ChatGPT у коришћењу отворених података и њихове визуализације. Прва радионица ће бити организована 24.5. у Нишу, у No Limit Hub-у, а друга 25.5. у Београду, у ICT Hub-у.

Удружење ГрИТ 2022 организује конференцију „Откључавамо моћ отворених података“ у партнерству са еКГ ИнфоДата, за представнике локалне самоуправе и локалну ИТ и академску заједницу, са циљем да их упозна са могућностима које отворени подаци пружају. У оквиру конференције ће бити одржана два предавања, на тему интерактивне употребе отворених података за доношење одлука на локалном нивоу, и на тему креативне употребе отворених података коришћењем дата сциенце алата и модерних технологија (ChatGPT, машинско учење, итд). Конференција се одржава 30.5. у Крагујевцу, у просторијама еКГ ИнфоДата.

Најзад, Канцеларија за ИТ и електронску управу и Програм Уједињених нација за развој организује meetup 31.5. у простору Нова Искра Дорћол, за све пријатеље отворених података. Идеја meetup-а је да разговарамо о последњим трендовима у домаћем и глобалном контексту отворених података и поделимо информације о текућим активностима.

Учешће на свим догађајима је бесплатно, а детаљне информације можете пронаћи на вебсајтовима организатора догађаја.

Придружите нам се у откривању могућности отворених података!

Иди на врх