Open Data Hub – sve o otvorenim podacima na jednom mestu

Dobro došli na platformu Open Data Hub!

Ukoliko želite da saznate kako prikupljati, objavljivati i upotrebljavati podatke – na pravoj ste adresi. Ovo je platforma za informisanje, edukaciju i umrežavanje, a namenjena je svima koji su zainteresovani za otvorene podatke, bilo da dolaze iz državnog, akademskog, medijskog, privatnog, civilnog ili IT sektora.

Otvoreni podaci su, kažu, nova nafta. Oni nesumnjivo predstavljaju resurs velike vrednosti neophodan za društveni razvoj, ekonomski napredak i izgradnju poverenja građana u državu zbog povećanja transparentnosti rada državne uprave. Kako bi se iskoristio pun potencijal koji otvoreni podaci imaju, potrebno je da izgradimo snažnu i proaktivnu zajednicu. Kao mesto susreta, razmene i podrške, Open Data Hub će biti ključan element za uspostavljanje tog dinamičnog ekosistema.

Platforma Open Data Hub omogućava korisnicima da na jednom mestu pronađu edukativne materijale o načinima korišćenja i objavljivanja otvorenih podataka, da se informišu o dostupnim izvorima finansiranja za inicijative koje koriste otvorene podatke, kao i da se prijave za radionice i obuke, bez obzira na trenutni nivo znanja o ovoj oblasti.

Open Data Hub okuplja i grupu eksperata koji su godinama aktivni u ekosistemu otvorenih podataka, i pružaju podršku inicijativi otvorenih podataka i onima koji žele da koriste i otvaraju podatke.

Pozivamo vas da istražite platformu i da nas pratite putem društvenih mreža ili tako što ćete nam ostaviti svoju email adresu na koju ćemo vam slati novosti.

Scroll to top